Šampiňónová pizza

hlavna
1-2 porcie
30 min. príprava + cca 1 hod. na vykysnutie cesta
15 minút na 200 °C

Suroviny

Cesto

  • 100 g múka pšeničná bio
  • 100 g špaldová múka hladká
  • 1/2 ČL soľ
  • 1 PL olej olivový

Kvások

  • droždie 1/3 kocky
  • voda teplá 125 ml
  • cukor trstinový nerafinovaný 1/2 PL

Na pizzu

  • šampiňóny 300g
  • paradajkový pretlak 350 g
  • olivy podľa chuti
  • cibuľa 1 ks stredne veľká
  • tofu údené 1 balenie
  • olej rastlinný podľa potreby
  • chilli štipka
  • bazalka sušená podľa chuti
  • oregano sušené podľa chuti
  • soľ štipka

Postup

  1. Ja si na začiatok vždy pripravím všetky suroviny vopred, aby som nemala zbytočný zhon, tu ich môžete vidieť, pokojne si môžete suroviny chystať aj v priebehu prípravy pizze, napríklad počas toho, ako cesto kysne.01
  2. Pripravíme si kvások. Do teplej vody pridáme 1/2 PL cukru, rozdrobíme 1/3 kocky droždia, premiešame a necháme odstáť 20 minút.02
  3. Medzitým si v mise zmiešame špaldovú hladkú múku s pšeničnou múkou, pridáme soľ a všetko premiešame.03
  4. Kvások vmiešame do múky a pridáme 1 PL olivového oleja a vymiesime cesto. Misu s cestom prekryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň jednu hodinu.04
  5. Počas toho, ako nám cesto kysne si pripravíme zmes na pizzu. Šampiňóny si očistíme a nakrájame. Cibuľu očistíme a pokrájame na malé kocky, tiež si očistíme cesnak a pripravíme potrebné suroviny ako bazalku, oregano, soľ, chilli, paradajkový pretlak, aby sme mali všetko po ruke.05 (01) 05 (02)
  6. Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľku do zlata a pridáme k nej šampiňóny. Osolíme a necháme dusiť pod pokrievkou. K šampiňónom prilejeme paradajkový pretlak a zmes necháme variť, pokým nám trochu nezhustne, občas premiešame. Ku koncu varenia zmes dochutíme soľou, pridáme chilli podľa chuti, bazalku a oregano, nakoniec pridáme prelisovaný cesnak a všetko spolu premiešame. Zmes odstavíme z plameňa a necháme mierne vychladnúť.06 (01) 06 (02)
  7. Cesto už máme vykysnuté.07
  8. Cesto si preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho do tvaru kruhu.08
  9. Plech na pečenie potrieme olivovým olejom a na plech preložíme cesto. Cesto si tiež potrieme olivovým olejom.09 (01) 09 (02) 09 (03)
  10. Tu sú pripravené olivy nakrájané na kolieska, nastrúhané tofu a vychladnutá paradajkovo-šampiňónová zmes.10 (01) 10 (02) 10 (03)
  11. Na cesto si môžeme začať vrstviť suroviny, najprv začneme uvarenou a vychladnutou paradajkovo-šampiňónovou zmesou, pokračujeme s olivami a nakoniec pizzu posypeme údeným tofu, ktoré sme si vopred nastrúhali. Pizzu môžeme vložiť do predhriatej rúry, pečieme ju pri teplote 200 stupňov 15 minút.11 (01) 11 (02) 11 (03)

last

Páči sa ti tento recept?
Podpor ma lajkom na facebooku alebo zanechaj pod receptom koment.
Budem vďačná za tvoju reakciu :)