Mini makové záviny

foto-hlavna-oz
20 minút príprava
25 minút na 180 °C

Suroviny

Kvások

  • 1 PL trstinového cukru
  • ½ kocky droždia
  • 200 ml rastlinného mlieka
  • štipka múky

Cesto

  • 200 g múka pšeničná celozrnná hladká
  • 100 g múka pšeničná hladká
  • + múka pšeničná hladká podľa potreby
  • 2 PL trstinového cukru
  • 40 ml rastlinného oleja
  • ½ ČL soli

Plnka

  • podľa potreby mak mletý
  • podľa chuti trstinový cukor
  • podľa potreby mlieko rastlinné
  • + na potretie rastlinné mlieko

Postup

  1. Pripravíme si kvások, v teplom mlieku rozdrobíme droždie pridáme cukor, premiešame a zaprášime trochou múky. Kvások necháme vzísť na teplom mieste (cca 10 min.).
  2. Pripravíme si suroviny na cesto, zmiešame obe múky, pridáme cukor, soľ a premiešame, prilejeme olej a hotový kvások a vymiesime cesto. V prípade potreby prisypeme múku, ak by bolo cesto príliš lepivé.
  3. Cesto prikryjeme utierkou, môžeme taktiež utierku podložiť zospodu misky a odložíme na teplé miesto, aby cesto vykyslo.
  4. Pripravíme si plnku z uvedených surovín. V hrnci zmiešame mletý mak, cukor a mlieko a krátko povaríme, kým sa mlieko trochu vpije. Plnku necháme vychladnúť. Presné pomery surovín na plnku neudávam, vždy ich odhadnem akosi odoka. Cukor pridávajte podľa chuti, ja dávam okolo 2 PL.
  5. Keď máme cesto vykysnuté, rozdelíme ho na dve časti a každú časť vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske do tvaru obdĺžnika. Na cesto rovnomerne rozotrieme vychladnutú makovú plnku a cesto zavinieme. Nakoniec cesto už len rozkrájame na rovnomerne veľké kusy a preložíme na plech na pečenie, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.
  6. Záviny necháme ešte trochu podkysnúť na plechu, potom už len povrch potrieme rastlinným mliekom a dáme piecť do predhriatej rúry na 25 minút.
  7. Záviny po upečení preložíme z plechu na mriežku aby vychladli.

foto-last-oz

Páči sa ti tento recept?
Podpor ma lajkom na facebooku alebo zanechaj pod receptom koment.
Budem vďačná za tvoju reakciu :)