Šuhajdy s mandľovou plnkou

hlavna

V recepte neudávam presné pomery surovín, šuhajdy robím posledne už len od oka, čo sa týka čokolády, plnku som upravila do tejto podoby a tú už nemením. Možno sa niekto na mňa bude hnevať, možno nie, že recept nie je presne spísaný, ale robím to takto a suroviny už nemeriam, podľa mňa by ste nemali mať pri výrobe vážnejšie problémy, ak áno, píšte. :) Na začiatku si ale radšej nevyplňte veľa košíkov čokoládou, aby vám vyšla plnka, radšej pracujte s menším počtom košíkov, dajte čokoládu stuhnúť, vyplňte plnkou, zalejte čokoládou a ak zvýši plnka, vylejte čokoládou ďalšie košíky. Takto to robím ja a nikdy som s tým problém nemala, verím, že nebudete mať ani vy. :)

Suroviny

Plnka

150 g mandle
1 ks mandľová smotana (cca 250ml)
80 g cukor trstinový nerafinovaný

Čokoládová časť

podľa potreby čokoláda na varenie
podľa potreby kokosový olej

Postup

  1. Najprv si pripravíme čokoládovú časť. Vo vodnom kúpeli si roztopíme približne 100g čokolády a pridáme k nim 1-2 čl kokosového oleja, ak by bola čokoláda príliš hustá, pridajte ešte 1 čl kokosového oleja, viac nie, pretože keď čokoláda v košíčkoch tuhne, kvôli veľkému množstvu kokosového oleja by sa vám mohli košíčky pri izbovej teplote topiť a to by sme nechceli, preto radšej menej ako viac. Síce miniete viac čokolády a pridáte len trochu kokosáku na zriedenie čokolády (namiesto hery, alsanu a pod.), ale košíky budú trochu zdravšie a kvalitnejšie.
  2. Keď máme čokoládu roztopenú, postupne si vyplníme papierové košíčky jednou až dvomi lyžicami čokolády po dne a aby sa čokoláda dostala aj na boky košíčkov. Vyplnené košíky dáme do chladničky, aby čokoláda stuhla.
  3. Najprv si mandle zmixujeme alebo nasekáme na jemné kúsky. Pripravíme si plnku, do hrnca nalejeme mandľovú smotanu a pridáme cukor, rozmiešame, aby sa cukor roztopil, pridáme mandle a varíme, kým plnka trochu nestuhne. Plnku necháme vychladnúť.
  4. Košíčky so stuhnutou čokoládou vyberte, rovnomerne prerozdeľte plnku do košíkov a keď máte košíky plnkou vyplnené, zalejte plnku čokoládou, ktorú si rozpustíte vo vodnom kúpeli s kokosovým olejom (ak vám čokoláda nezvýšila, spustite si ďalšiu ako na začiatku receptu).
  5. Hotové šuhajdy môžeme na vrchu posypať orieškami, cukrovými ozdobami a pod., nemusíte ich zdobiť vôbec, každý nech si spraví ako sa mu chce a páči.
  6. Šuhajdy už len znovu vložíme do chladničky, alebo na chladnejšie miesto (napr. špajza), aby čokoláda rýchlejšie stuhla a máme hotovo. Pre mňa zdravšia a na suroviny kvalitnejšia verzia slovenskej klasiky, ktorú sme (aspoň my doma) mávali na Vianoce takmer každý rok.

last

Páči sa ti tento recept?
Podpor ma lajkom na facebooku alebo zanechaj pod receptom koment.
Budem vďačná za tvoju reakciu :)