Špaldové krekry s tekvicovými semienkami

hlavny
2 veľké plechy krekrov
25 minút príprava
15 minút na 200 °C

Zbožňujem špaldové krekry s cesnakom a tekvicovými semienkami od Zemanky! Pekáreň Zemanka ma teda inšpirovala a pokúsila som sa pripraviť doma niečo podobné a výsledok bol pre mňa veľmi príjemným prekvapením. Chutia celej rodine, sú super na oslavy ako alternatíva k čipsom, tiež sa mi osvedčili počas cestovania na zahnanie hladu a pochutnávali sme si na nich aj počas silvestra. Verím, že si ich rovnako obľúbite aj vy.

Suroviny

  •  150 g múka celozrnná
  •  100 g múka špaldová celozrnná hladká
  •  1 ČL soľ
  •  2 ČL cesnak sušený
  •  1 ČL prášok do pečiva (PDP)
  •  50 g Alsan Bio
  •  1 PL olej olivový
  •  80 g semená tekvicové
  •  100 ml voda

Postup

Kedysi som krekry pripravovala zo špaldovej múky a z pšeničnej celozrnnej. Naposledy som však skúsila vymeniť celozrnnú pšeničnú za klasickú pšeničnú a boli oveľa chrumkavejšie. To, akú múku použijete, nechám na vás. Pokojne experimentujte a nebojte sa pridať do cesta rôzne semienka, napríklad ľanové alebo ich ozvláštniť rôznymi koreninami. Len smelo. 

  1. Časť tekvicových semienok si pomelieme na jemno, približne 50 g a zvyšok semienok nahrubo. Zmiešame pšeničnú múku so špaldovou. Do zmesi pridáme soľ, sušený cesnak, prášok do pečiva a tekvicové semienka. Do suchej zmesi pridáme alsan, olivový olej a vodu a vymiesime cesto.01-2 02-2
  2. Cesto rozdelíme na dve časti a vyvaľkáme na tenké pláty. Radielkom pokrájame cesto na malé štvorce alebo obdĺžniky.b2-01 b2-02
  3. Povykrajované cesto si preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Krekry môžeťe pokojne klásť aj veľmi blízko seba, len s malými rozostupmi. Nemusíte sa vôbec báť, že by sa vám zlepili dokopy. Krekry vložte do predhriatej rúry a po 7 minútach ich všetky otočte na opačnú stranu. Ja to robím prstami, bez pomoci nejakej obracačky a ide to bez popálenia.07-2

Páči sa ti tento recept?
Podpor ma lajkom na facebooku alebo zanechaj pod receptom koment.
Budem vďačná za tvoju reakciu :)