Kyslá polievka z červenej šošovice

Polievka z červenej šošovice sa na stránke už raz objavila, no v trochu inej podobe ako teraz. Polievku som obohatila o mrkvu a zemiaky, pretože mám rada sýte a husté polievky, bohaté na množstvo surovín. Prvý recept na polievku bol kyslejší, takéto upozornenie o kyslej chuti polievky som dostala aj na portály varecha, dotyčná pridala do polievky trochu cukru. Pridala som aj ja a chuť je stále kyslá, no nijako neprekáža a nie je nepríjemná. Dúfam, že vám novšia podoba polievky z červenej šošovice zachutí. Červená šošovica je výborná a zdravá potravina, preto by ste ju do svojho jedálnička mali rozhodne zaradiť. Navyše, polievka zasýti a počas jesenných dní zaručene zahreje.
Suroviny
- ¾ H červenej šošovice (lúpaná, polená)
- 5 ks zemiaky
- 1 ks mrkva
- 1 ks cibuľa (červená alebo biela)
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cm čerstvého zázvoru (alebo 1 ČL sušeného)
- 140 g paradajkového pretlaku
- 1,5 kocky zeleninového bujónu
- 1 l vody
- 1 PL trstinového cukru
- ½ ČL soli
Postup
- Najprv si očistíme zeleninu, očistíme si cibuľu a cesnak, mrkvu a zemiaky ošúpeme. Cibuľu nakrájame na malé kocky, mrkvu nakrájame na kolieska a zemiaky na stredne veľké kocky. Zázvor si očistíme. Pripravíme si zeleninový vývar z jedného litra vody a jeden a pol kocky zeleninového bujónu.
- Na oleji speníme cibuľku, pridáme prelisované strúčiky cesnaku a nastrúhaný zázvor. Ak nemáte čerstvý zázvor, použite sušený, no s čerstvým je polievka lepšia.
- K cibuľke, cesnaku a zázvoru pridáme nakrájanú mrkvu a zemiaky a krátko osmažíme. Pridáme paradajkový pretlak, lyžicu cukru a pol lyžičky soli. Všetko premiešame, zalejeme zeleninovým vývarom a varíme, kým zemiaky nie sú mäkké.
- Keď sú zemiaky skoro úplne mäkké, pridáme ¾ H červenej šošovice a varíme približne 20 minút. Šošovica zväčší svoj objem a polievka bude krásne hustá. Po 20 minútach odstavíme polievku z ohňa a môžeme podávať.
Páči sa ti tento recept?
Podpor ma lajkom na facebooku alebo zanechaj pod receptom koment.
Budem vďačná za tvoju reakciu :)