Krehký cuketový chlebíček

hlavna

Suroviny

  • ½ väčšej cukety alebo 1 ks stredne veľká cuketa
  • 3 H múka špaldová celozrnná hladká
  • 1 H cukor trstinový
  • 1 H mlieko sójové
  • 1 PL jablčný ocot
  • ½ ČL prášok do pečiva bez fosfátov
  • 1 ČL sóda bikarbóna
  • ½ ČL soľ
  • ½ ČL muškátový oriešok
  • 1 ČL škorica
  • vanilkový lusk
  • ½ H olej rastlinný
  • 3 PL kakao

Postup

  1. Cuketu ošúpeme a nastrúhame na jemnejšom strúhadle. V jednej miske si zmiešame všetky sypké suroviny, teda múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, muškátový oriešok, škoricu a vnútro z vyškrabaného vanilkového lusku. Do sypkej zmesi vmiešame asi 3 polievkové lyžice kakaa.
  2. Do mlieka dáme lyžicu jablčného octu, pomiešame a necháme chvíľku postáť. Do sypkej zmesi primiešame mlieko s octom a olej a poriadne ich zapracujeme aby nám vzniklo cesto.
  3. Do cesta už len vmiešame nastrúhanú cuketu.
  4. Rúru na pečenie si predhrejeme na 180 stupňov. Formu na pečenie chlebíka som nevymazala, mám silikónovú, ak máte inú môžete ju potrieť olejom a vysypať napr. kokosom.
  5. Do formy na pečenie vylejeme cesto a dáme piecť do predhriatej rúry. Ja som piekla asi hodinu, ale čas pečenia závisí aj od toho, akú máte rúru na pečenie. Pokiaľ si nie ste istý, či je chlebíček hotový, zapichnite doňho špáradlo, ktoré by malo po vytiahnutí ostať čisté. Vtedy viete, že chlebík je upečený.
  6. Chlebík nechajte vychladnúť a nakrájajte. Je celkom krehký a vôbec sa nemusíte báť, že by bol nedopečený, je len „mokrý“ a tým aj šťavnatejší.

* na pečenie odporúčam použiť formu väčších rozmerov, nebudete mať chlebík tak veľmi vysoký ako ja

last

 

Páči sa ti tento recept?
Podpor ma lajkom na facebooku alebo zanechaj pod receptom koment.
Budem vďačná za tvoju reakciu :)