Gaštanové cupcakes

hlavna

Suroviny

Cesto

  • 1 H múka špaldová celozrnná hladká
  • 1 H múka pšeničná hladká
  • ¾ H cukor trstinový nerafinovaný
  • ¾ ČL soľ
  • 2 PL kakao
  • 1 ČL prášok do pečiva bez fosfátov
  • ½ ČL sóda bikarbóna
  • ½ H olej rastlinný
  • 1 ½ PL jablčný ocot
  • 1 H + 2PL mlieko sójové vlažné

Krém

  • 250 g gaštanové pyré (kvalitné z obchodu alebo domáce)
  • 3-4 PL mandľová smotana

Postup

  1. Najprv si zmiešame všetky sypké suroviny – oba druhy múky, cukor, soľ, kakao, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Do jedného hrnčeka vlažného sójového mlieka pridáme jablčný ocot, premiešame a necháme postáť.
  2. Do sypkej zmesi pridáme olej, postupne pridávame mlieko s jablčným octom a miešame. Cesto bude trochu husté, tak na zriedenie pridáme ešte 2 PL vlažného mlieka.
  3. Formu na muffiny si vystelieme košíkmi na muffiny, ja dávam pre istotu na 1 koláčik rovno 2 košíky na muffiny, lepšie tak držia tvar a cesto je celkom mastné, tak sa vám 2 košíky premastia menej ako jeden. Košíky plníme cestom – na jeden koláč cca 3 PL cesta.
  4. Koláčiky pečieme približne 25minút pri 180 stupňoch.
  5. Kým sa koláčiky pečú, môžeme si pripraviť plnku. Gaštanovú plnku si môžete pripraviť buď z jedlých gaštanov alebo jednoduchšie z gaštanového pyré, ktoré kúpite hotové. V obchode siahajte po kvalitnom gaštanovom pyré s vyšším obsahom gaštanov, ja som už dokonca našla aj pyré v bio kvalite v bežnom potravinovom reťazci.
  6. Na domáce gaštanové pyré si pripravte jedlé gaštany (očistené, uvarené), maslo, cukor, vanilku, kto chce rum, no a tí lenivejší či zaneprázdnenejší si ho kúpia. 😀
  7. Nakoniec si zmiešame pyré s 3-4 polievkovými lyžicami mandľovej smotany a vymiešame krém, ktorý naplníme do zdobičky a upečené a vychladnuté koláčiky jednotlivo zdobíme.

last

Páči sa ti tento recept?
Podpor ma lajkom na facebooku alebo zanechaj pod receptom koment.
Budem vďačná za tvoju reakciu :)