Domáce žemle

foto-hlavna-oz
6 - 8 kusov
30 minút príprava
15 - 20 minút na 220 °C

Domáce žemle vhodné na prípravu burgerov alebo len tak ako raňajkové pečivo, či ako snack. Skúšala som dať namiesto pšeničnej celozrnnej aj špaldovú a boli skvelé! Ja väčšinu robím z polovičnej dávky, z ktorej mi vyjdú 4 žemle, veľké tak akurát. Žemličky sú najchutnejšie v prvý deň, teda v deň pečenia, prípadne aj na druhý deň, na tretí sú však už o čosi tvrdšie. Predsa len je najlepšie spraviť si čerstvé, kto má dostatok času alebo chuti. Prajem vám dobrú chuť. :)

Suroviny

Cesto

  • 2 ½ H pšeničná múka celozrnná hladká
  • 1 ½ H pšeničná múka hladká
  • 2 ČL soľ
  • 150 ml voda vlažná
  • 80 ml olej rastlinný

Kvások

  • 1 bal. (= 9g) sušené droždie
  • 200 ml teplá voda
  • 1 PL cukor
  • + štipka múky

Na posypanie

  • soľ, ľan, sezam

Postup

  1. Najprv si pripravíme kvások. Do teplej vody nasypeme jeden balíček sušeného droždia a polievkovú lyžicu cukru. Všetko spolu premiešame.
  2. Vo väčšej mise si zmiešame oba druhy múky so soľou, pridáme vlažnú vodu, olej a kvások a všetko spolu vymiesime do cesta.
  3. Misu s cestom prekryjeme kuchynskou utierkou, prípadne môžeme ešte jednou podložiť a odložíme na teplé miesto približne na hodinu až hodinu a pol.
  4. Keď máme cesto vykysnuté, vyvaľkáme si ho, rozrežeme na rovnaké časti a to buď 6 alebo 8 rovnakých kusov. Záleží od toho, aké veľké žemle mať chcete.bod4
  5. Každý kúsok cesta vytvarujeme do tvaru žemle a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.bod5
  6. Každú žemľu potrieme olivovým olejom, posypeme soľou, ľanom alebo sezamom, necháme chvíľu podkysnúť, cca 5-10 min. a vložíme do prehriatej rúry približne na 15-20 minút, treba si to sledovať, aby žemle neprihoreli.bod6

Páči sa ti tento recept?
Podpor ma lajkom na facebooku alebo zanechaj pod receptom koment.
Budem vďačná za tvoju reakciu :)