Domáce opekance

foto-hlavna-oz
2 porcie
30 minút príprava
15 - 20 minút na 180 °C

Suroviny

Kvások

  • 200 ml mlieko sójové
  • 1/3 ks droždie čerstvé
  • 1 ½ PL cukor trstinový nerafinovaný
  • štipka múky

Cesto

  • 200 g múka špaldová celozrnná hladká
  • 100 g múka pšeničná hladká
  • ¾ ČL soľ
  • + múka pšeničná hladká podľa potreby
  • + mlieko sójové podľa potreby

Na vrch

  • horúca voda
  • podľa chuti mak mletý
  • javorový sirup alebo púpavový med
  • podľa potreby mlieko mandľové

Postup

  1. Najprv si pripravíme kvások, mlieko zohrejeme, rozmrvíme do neho droždie, pridáme cukor, premiešame, zaprášime trochou múky a necháme vzísť kvások (cca 10 min.).
  2. V mise si zmiešame oba druhy múky so soľou, pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme cesto, podľa potreby pridáme mlieko (ak je cesto príliš hutné) alebo múku (pokiaľ je priveľmi lepivé a nedá sa s ním pracovať). Misu s cestom prekryjeme kuchynskou utierkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
  3. Vykysnuté cesto trochu rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske do tvaru placky, pokrájame na pásiky, z ktorých vyformujeme hrubšie valčeky a tie pokrájame na malé kúsky. Takto nakrájané opekance už len preložíme na plech na pečenie, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a môžeme nechať trochu podkysnúť (približne 10 min.).
  4. Opekance vložíme do predhriatej rúry a pečieme 15 až 20 minút.
  5. Opekance necháme vychladnúť a preložíme do misky.
  6. Pred podávaním opekance prelejeme horúcou vodou a premiešame, aby zmäkli, prípadne ich môžete vhodiť na chvíľku do hrnca s vriacou vodou a o pár minú (cca 2 min.) vybrať, aby neboli premočené.
  7. Opekance posypte makom, oslaďte a prelejte horúcim mandľovým mliekom a všetko poriadne premiešajte. Dobrú chuť! :)

foto-last-oz1 foto-last-oz2

Páči sa ti tento recept?
Podpor ma lajkom na facebooku alebo zanechaj pod receptom koment.
Budem vďačná za tvoju reakciu :)