Domáce opekance

2 porcie
30 minút príprava
15 - 20 minút na 180 °C
Suroviny
Kvások
- 200 ml mlieko sójové
- 1/3 ks droždie čerstvé
- 1 ½ PL cukor trstinový nerafinovaný
- štipka múky
Cesto
- 200 g múka špaldová celozrnná hladká
- 100 g múka pšeničná hladká
- ¾ ČL soľ
- + múka pšeničná hladká podľa potreby
- + mlieko sójové podľa potreby
Na vrch
- horúca voda
- podľa chuti mak mletý
- javorový sirup alebo púpavový med
- podľa potreby mlieko mandľové
Postup
- Najprv si pripravíme kvások, mlieko zohrejeme, rozmrvíme do neho droždie, pridáme cukor, premiešame, zaprášime trochou múky a necháme vzísť kvások (cca 10 min.).
- V mise si zmiešame oba druhy múky so soľou, pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme cesto, podľa potreby pridáme mlieko (ak je cesto príliš hutné) alebo múku (pokiaľ je priveľmi lepivé a nedá sa s ním pracovať). Misu s cestom prekryjeme kuchynskou utierkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
- Vykysnuté cesto trochu rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske do tvaru placky, pokrájame na pásiky, z ktorých vyformujeme hrubšie valčeky a tie pokrájame na malé kúsky. Takto nakrájané opekance už len preložíme na plech na pečenie, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a môžeme nechať trochu podkysnúť (približne 10 min.).
- Opekance vložíme do predhriatej rúry a pečieme 15 až 20 minút.
- Opekance necháme vychladnúť a preložíme do misky.
- Pred podávaním opekance prelejeme horúcou vodou a premiešame, aby zmäkli, prípadne ich môžete vhodiť na chvíľku do hrnca s vriacou vodou a o pár minú (cca 2 min.) vybrať, aby neboli premočené.
- Opekance posypte makom, oslaďte a prelejte horúcim mandľovým mliekom a všetko poriadne premiešajte. Dobrú chuť!
Páči sa ti tento recept?
Podpor ma lajkom na facebooku alebo zanechaj pod receptom koment.
Budem vďačná za tvoju reakciu :)