Domáce burgerové žemle

hlavna
6 - 8 kusov
25 min. príprava + 1 hod. 30 min. kysnutie
15 minút na 200 °C

Čo tak pripraviť si domáce pečivo? Výborný nápad pre tých, čo majú radi pod kontrolou potraviny a výrobky, ktoré konzumujú. Keď si pripravíte jedlo doma, máte 100% istotu, že nebude obsahovať zbytočné prísady alebo škodlivé Éčka. Napríklad, čo sa pečiva týka, takmer vždy sa stretávam v obchode s tým, že v zložení je napísaných príliš veľa surovín, ktoré sú viac než zbytočné a príliš veľa nevyhovujúcich zložiek (najmä keď je niekto vegán). Preto som si pre vás pripravila nenáročné domáce burgerové žemle, ktoré zvládne pripraviť každý! Pečivo je najchutnejšie v ten deň, v ktorý ho upečiete, preto nepečte do zásoby, ale pokiaľ vám to čas dovoľuje, na každý deň čerstvé. Žemle som použila na prípravu burgerov, ale jesť ich môžete s čímkoľvek, to už je len na vás.

Suroviny

Cesto

  • 300 g múka pšeničná celozrnná
  • 200 g múka hladká špaldová celozrnná
  • 1 ČL himalájska soľ
  • 2 PL olivový olej
  • 100 ml vlažná voda

Kvások

  • ½ kocky čerstvé droždie
  • 200 ml voda teplá
  • 1 PL cukor trstinový nerafinovaný

Postup

  1. Najprv si pripravíme kvások. Polovicu kocky droždia si rozmrvíme v prstoch do nádoby, prilejeme teplú vodu (200ml), pridáme polievkovú lyžicu cukru, rozmiešame a necháme 10 minút stáť na teplom mieste, aby nám vzišiel kvások.
  2. Medzitým si pripravíme zvyšné suroviny. Zmiešame múky, soľ, pridáme olej, 100 ml vody a kvások a vypracujeme cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť približne hodinu a pol na teplom mieste.
  3. Vykysnuté cesto si dáme na pomúčenú dosku, rukami vytvarujeme do tvaru valca a pokrájame ho na 6 až 8 kúskov, záleží od toho, aké veľké chcete žemle mať. Z každého kúsku vytvarujeme rukami bochník a každý bochník preložíme na plech na pečenie, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a necháme ich ešte pár minút podkysnúť.content1
  4. Rúru na pečenie si predhrejeme na 200 stupňov, potom postupe potrieme každý bochník olivovým olejom a posypeme sezamom, ľanovými semienkami a himalájskou soľou.content2
  5. Pečieme približne 15 minút a potom pečivo vyberieme z rúry a hneď preložíme z plechu na tanier.

content3

Páči sa ti tento recept?
Podpor ma lajkom na facebooku alebo zanechaj pod receptom koment.
Budem vďačná za tvoju reakciu :)