Dezert a la tiramisu

foto-hlavna-oz
4 - 5 porcií
20 minút príprava
chladenie cez noc

Suroviny

Na vrch

* snažila som sa nájsť vegánske piškóty, nanešťastie v mojich končinách ich zohnať nebolo, ak zoženiete piškóty bez vajec tak to bude super, ak nie je tu alternatíva vo forme keksov a sušienok ako napr.: špaldové bio sušienky natural (zn. dobré časy, 200 g), kukuričné bio sušienky (zn. dobré časy, 100 g), prípadne posledná alternatíva – vegánske keksy alebo sušienky z lidla, skrátka použite čo vám chutí a aspoň trochu pripomína piškóty, prípadne si doma môžete upiecť vlastný korpus :)



Dnes mám pre vás nachystané čosi ako tiramisu, ale nie je to tak celkom tiramisu, nakoľko som nenašla piškóty bez vajec, iba alternatívu miesto nich a to sušienky, rovnako som nepoužila ani amaretto. Verím, že aj napriek týmto zmenám vás tento dezert a la tiramisu nadchne a uspokojí vaše vegánske chuťové bunky! :)


Postup

  1. Večer, deň pred prípravou dezertu si namočíme kešu do vody. Na druhý deň vodu zlejeme a kešu dáme zatiaľ bokom.
  2. Pripravíme si hodvábne tofu, postup na prípravu nájdete na stránke veganotic.
  3. Pokiaľ čakáme na tofu, ktoré sa nám „žmýka“, môžeme si medzičasom pripraviť silné espresso, ktoré nám musí vychladnúť.
  4. Medzičasom si tiež pripravíme kešu, ktoré si dáme do mixéra spolu s mliekom, citrónovou šťavou, javorovým sirupom, štipkou soli a vyškrabaným vnútrom z jedného vanilkového struku. Všetko si spolu vymixujeme na jemný krém.
  5. Ku krému z kešu orechov pridáme hodvábne tofu a hmotu znova premixujeme, aby sa do nej tofu zapracovalo. Ak je krém pre vás málo sladký, pridajte ešte trochu javorového sirupu a premiešajte.
  6. Nakoniec si pripravíme nádobu, v ktorej budeme tiramisu servírovať (misu alebo sklenené poháre). Ja som použila sklenenú misu a jeden menší sklenený pohár.
  7. Piškóty, keksy, sušienky alebo doma upečený korpus (to, čo ste si vybrali n prípravu tohto dezertu) si postupne namáčame z oboch strán do silného espressa a ukladáme na dno nádoby. Na namočené keksy / sušienky vrstvíme krém, na krém znova vrstvíme v káve namáčané keksy, na tie znova navrstvíme krém. Mne vyšli dve vrstvy keksov a dve vrstvy krému.
  8. Vrch dezertu pred servírovaním posypeme kakaom a nakoniec už len ozdobíme čerstvou mätou. Vrch dezertu môžete tiež ozdobiť hoblinkami čokolády.

foto-last-oz1 foto-last-oz2

Páči sa ti tento recept?
Podpor ma lajkom na facebooku alebo zanechaj pod receptom koment.
Budem vďačná za tvoju reakciu :)