Čučoriedkový koláč z kyslého „mlieka“ s orechovou posýpkou

Koláč som robila podľa klasického receptu na nevegánsky koláč z kyslého mlieka. Určite sa aj u vás doma nájde plno týchto receptov, prevažne som videla kakaové v štýle perníka, ovocných bolo príliš málo. Oprášte teda staré kuchárky po mamách a babičkách a iných kuchárkach, ktoré majú týchto receptov kopec a pustite sa do pečenia. Pomery surovín som zachovala, zmenu som spravila len v múke, ktorú som nahradila celozrnnou, tiež aj cukor som nahradila trstinovým. A samozrejme, kyslé mlieko / nápoj – sójová verzia. Posýpku som si spravila orieškovú, trochu na oživenie koláča a jeho lepšiu chuť. Plus ovocie, aby bol krásne šťavnatý.
Suroviny
Cesto
- 600 ml alfabio zakysaný sójový nápoj*
- 300 ml cukor trstinový nerafinovaný
- 600 ml múka pšeničná celozrnná hladká
- 100 ml olej
- 1 ks prášok do pečiva bez fosfátov
Posýpka
- 130 g múka hrubá pšeničná
- 50 g cukor trstinový vanilkový (domáci)
- 100 g alsan
- 2 hrste mleté mandle
Okrem toho
- čučoriedky
* kto by nevedel alebo ešte v obchode nevidel tento zakysaný nápoj od alfabio pripájam link:
http://www.alfabio.com/produkty/sortiment/ostatne/attachment/zakysany-napoj/
Postup
- Najprv si v mise zmiešame suroviny na cesto, múku, cukor, prášok do pečiva, všetko premiešame.
- Pridáme zakysané sójové mlieko a olej a spojíme všetky suroviny, aby nám vzniklo hladké cesto.
- Cesto si vylejeme na plech, ktorý si vymažeme olejom a vysypeme napríklad domácou strúhankou alebo si ho vystelieme papierom na pečenie.
- Na cesto rovnomerne poukladáme čučoriedky, s nimi to nepreháňajte, pretože pustia šťavu a nechceme aby bol koláč celý nepekne nasiaknutý, iba tak akurát.
- Nakoniec si zmiešame suroviny na posýpku, pomelieme orechy na jemnejšie, tak, aby nám potom v posýpke chrumkali. Orechy zmiešame s múkou, cukrom (ja robím domáci vanilkový) a pridáme alsan.
- Nakoniec koláč posypeme posýpkou a dáme piecť do predhriatej rúry. Ako vidíte, čas pečenia je nejaký pridlhý, ale piekla som v menšom plechu a cesto bolo vyššie a chcela som, aby sa dobre prepieklo. Koláč môžete piecť aj v širšej a väčšej forme. V tom prípade pečte, kým nebude povrch zlatohnedej farby, prípadne skúste špáradlom, či je koláč hotový.
Páči sa ti tento recept?
Podpor ma lajkom na facebooku alebo zanechaj pod receptom koment.
Budem vďačná za tvoju reakciu :)