Čokoládová torta a orechové guličky – 1 cesto 2 dezerty

Suroviny
Cesto
- 1 H múka špaldová celozrnná hladká
- ¾ H múka pšeničná hladká
- 2/3 H cukor trstinový
- 2 PL kakao
- 1 ČL sóda bikarbóna
- ½ ČL prášok do pečiva bez fosfátov
- štipka soli
- ½ H olej kokosový
- ½ ks vanilkový struk
- 1 ČL jablčný ocot
- 1 H mlieko rastlinné (sójové alebo mandľové)
- 2 PL mlieko rastlinné podľa potreby
Čokoládový krém na tortu
- 1 ks mandľová smotana ( 1 ks = 200 ml)
- 50 ml mlieko rastlinné (sójové alebo mandľové)
- 3-3 ½ PL škrob
- 2 PL domáci vanilkový cukor
- ½ PL cukor trstinový
- 60 g čokoláda na varenie
- 80 g alsan
Na potretie torty
- malinový lekvár
Na vrch torty
- kokosové lupienky
Na guličky
- podľa potreby rastlinné mlieko
- podľa potreby orechy mleté (napr. vlašské alebo mandle)
- + na obaľovanie mleté orechy podľa potreby
Postup na prípravu cesta
- V mise si zmiešame oba druhy múky so soľou, sódou bikarbónou, práškom do pečiva, cukrom a vnútrom, ktoré sme vyškrabali z vanilkového struku.
- K sypkej zmesi pridáme preosiate kakao a zamiešame do zmesi.
- Pripravíme si vlažné mlieko, do ktorého pridáme jablčný ocot a necháme 1-2 minúty postáť.
- K sypkej zmesi pridáme mlieko s jablčným octom a olej a všetko dobre spracujeme do cesta. V prípade potreby pridáme 2 PL mlieka do cesta a poriadne ho zapracujeme.
- Cesto rozdelíme na 2 časti, vlejeme ho do dvoch foriem a dáme piecť na približne 20 minút, treba si to odsledovať, skúste špáradlom, či je cesto upečené.
- Upečené korpusy vyberieme z foriem a necháme vychladnúť. Kým korpusy vychladnú, pripravíme si čokoládový krém. Vychladnuté korpusy prerežeme na polovice, vzniknú nám tak 4 korpusy. 3 si odložte na tortu a jeden použijete na guličky.
A tu začína príbeh jedného cesta a dvoch dezertov. Pravdupovediac, chcela som upiecť tortu s tromi korpusmi. Ešte surové cesto som chcela rozdeliť na tri rovnaké časti, no prerozdelila som ho akosi zle, a to na jednu objemnejšiu časť a dve menšie. Tie dve som zliala dokopy a upiekla z nich nakoniec jedno cesto / korpus, ktoré mi po upečení vykĺzlo z formy a ešte za tepla sa trochu narušilo. Vychladnuté som ho prekrojila na polovicu, jednu polovicu cesta som použila na tortu k ďalším dvom vydareným korpusom a druhá, zlá polka korpusu ostala. Bola by škoda to cesto len tak vyhodiť a tak vznikli rýchle, chutné orechové guľky zo zvyškov cesta a teda aj dva lahodné dezerty. A ako sa hovorí, všetko zlé je na niečo dobré. Čosi na tom bude, keďže zlý korpus bol dobrý na chutný dezert.
Postup na čokoládový krém
- V mandľovej smotane rozmiešame škrob (ja som použila iba 2 PL, ale krém sa mi zdal málo hustý, tak vy trochu pridajte, ako píšem v surovinách 3 alebo až 3 a ½ PL škrobu, môžete použiť aj vanilkový puding od alnatura).
- K smotane so škrobom pridáme cukor a mlieko a rozmiešame. Túto zmes vlejeme do hrnca a varíme na miernom ohni, kým sa nám nevytvorí hustá zmes (ako puding).
- Do uvareného pudingu vložíme nalámanú čokoládu a premiešame ju so zmesou a necháme mierne vychladnúť, aby puding nebol horúci.
- Do pudingu zapracujeme nakrájaný alsan a vymiešame do krému. Krém si rozdelíme na tri časti.
- Prvý korpus potrieme malinovým lekvárom (najlepšie domácim) a na lekvár natrieme prvú časť krému. Na krém položíme druhý korpus a opakujeme postup s lekvárom a krémom a na to položíme tretí, posledný korpus.
- Ten potrieme poslednou časťou krému a tou zatrieme aj bočné strany torty. Nakoniec už len tortu posypeme a dáme zachladiť do chladničky aspoň na hodinu, môžete aj dlhšie. Tortu nakrájame a vychutnávame, aká je to dobrota
* Na posypanie torty môžete použiť namiesto kokosových lupienkov napríklad olúpané a rozpolené mandle, lúpané konopné semienka, čokoládové hoblinky. V lete môžete použiť ovocie, napríklad nakrájané jahody alebo čerstvé maliny a s nimi aj čokoládové hoblinky. Prípadne sa nechajte viesť fantáziou a použite to, čo vám chutí alebo vám napadne, prípadne to, čo doma máte k dispozícii.
Postup na orechové guľky
- Postup je veľmi jednoduchý. Korpus, ktorý sme si odložili v rukách rozmrvíme do misky, prilejeme podľa potreby mlieko, zmes by mala byť viac mokrá. K zmesi pridáme namleté orechy, výber je na vás, môžete použiť vlašské alebo lieskové oriešky alebo mandle. Mleté oriešky pridávajte od oka, kým zmes nebude lepkavá. Ja som suroviny nevážila a verím, že si bez váženia poradíte aj vy.
- Zo zmesi odoberáme a formujeme guličky, tie obaľujeme v mletých orieškoch. Obalené guličky preložíme na tácku vystlanú papierom na pečenie alebo každú guličku ukladáme do papierového košíka. Guľky dáme nakoniec len stuhnúť na chladnejšie miesto (špajza alebo chladnička).
Páči sa ti tento recept?
Podpor ma lajkom na facebooku alebo zanechaj pod receptom koment.
Budem vďačná za tvoju reakciu :)