Čokoládová torta a orechové guličky – 1 cesto 2 dezerty

foto-hlavna-oz

Suroviny

Cesto

  • 1 H múka špaldová celozrnná hladká
  • ¾ H múka pšeničná hladká
  • 2/3 H cukor trstinový
  • 2 PL kakao
  • 1 ČL sóda bikarbóna
  • ½ ČL prášok do pečiva bez fosfátov
  • štipka soli
  • ½ H olej kokosový
  • ½ ks vanilkový struk
  • 1 ČL jablčný ocot
  • 1 H mlieko rastlinné (sójové alebo mandľové)
  • 2 PL mlieko rastlinné podľa potreby

Čokoládový krém na tortu

  • 1 ks mandľová smotana ( 1 ks = 200 ml)
  • 50 ml mlieko rastlinné (sójové alebo mandľové)
  • 3-3 ½ PL škrob
  • 2 PL domáci vanilkový cukor
  • ½ PL cukor trstinový
  • 60 g čokoláda na varenie
  • 80 g alsan

Na potretie torty

  • malinový lekvár

Na vrch torty

  • kokosové lupienky

Na guličky

  • podľa potreby rastlinné mlieko
  • podľa potreby orechy mleté (napr. vlašské alebo mandle)
  • + na obaľovanie mleté orechy podľa potreby

Postup na prípravu cesta

  1. V mise si zmiešame oba druhy múky so soľou, sódou bikarbónou, práškom do pečiva, cukrom a vnútrom, ktoré sme vyškrabali z vanilkového struku.
  2. K sypkej zmesi pridáme preosiate kakao a zamiešame do zmesi.na-cesto-2
  3. Pripravíme si vlažné mlieko, do ktorého pridáme jablčný ocot a necháme 1-2 minúty postáť.
  4. K sypkej zmesi pridáme mlieko s jablčným octom a olej a všetko dobre spracujeme do cesta. V prípade potreby pridáme 2 PL mlieka do cesta a poriadne ho zapracujeme.na-cesto-4
  5. Cesto rozdelíme na 2 časti, vlejeme ho do dvoch foriem a dáme piecť na približne 20 minút, treba si to odsledovať, skúste špáradlom, či je cesto upečené.
  6. Upečené korpusy vyberieme z foriem a necháme vychladnúť. Kým korpusy vychladnú, pripravíme si čokoládový krém. Vychladnuté korpusy prerežeme na polovice, vzniknú nám tak 4 korpusy. 3 si odložte na tortu a jeden použijete na guličky.

A tu začína príbeh jedného cesta a dvoch dezertov. Pravdupovediac, chcela som upiecť tortu s tromi korpusmi. Ešte surové cesto som chcela rozdeliť na tri rovnaké časti, no prerozdelila som ho akosi zle, a to na jednu objemnejšiu časť a dve menšie. Tie dve som zliala dokopy a upiekla z nich nakoniec jedno cesto / korpus, ktoré mi po upečení vykĺzlo z formy a ešte za tepla sa trochu narušilo. Vychladnuté som ho prekrojila na polovicu, jednu polovicu cesta som použila na tortu k ďalším dvom vydareným korpusom a druhá, zlá polka korpusu ostala. Bola by škoda to cesto len tak vyhodiť a tak vznikli rýchle, chutné orechové guľky zo zvyškov cesta a teda aj dva lahodné dezerty. A ako sa hovorí, všetko zlé je na niečo dobré. Čosi na tom bude, keďže zlý korpus bol dobrý na chutný dezert.

Postup na čokoládový krém

  1. V mandľovej smotane rozmiešame škrob (ja som použila iba 2 PL, ale krém sa mi zdal málo hustý, tak vy trochu pridajte, ako píšem v surovinách 3 alebo až 3 a ½ PL škrobu, môžete použiť aj vanilkový puding od alnatura).
  2. K smotane so škrobom pridáme cukor a mlieko a rozmiešame. Túto zmes vlejeme do hrnca a varíme na miernom ohni, kým sa nám nevytvorí hustá zmes (ako puding).
  3. Do uvareného pudingu vložíme nalámanú čokoládu a premiešame ju so zmesou a necháme mierne vychladnúť, aby puding nebol horúci.na-krem-3-1 na-krem-3-2
  4. Do pudingu zapracujeme nakrájaný alsan a vymiešame do krému. Krém si rozdelíme na tri časti.
  5. Prvý korpus potrieme malinovým lekvárom (najlepšie domácim) a na lekvár natrieme prvú časť krému. Na krém položíme druhý korpus a opakujeme postup s lekvárom a krémom a na to položíme tretí, posledný korpus.na-krem-5-1 na-krem-5-2 na-krem-5-3 na-krem-5-4
  6. Ten potrieme poslednou časťou krému a tou zatrieme aj bočné strany torty. Nakoniec už len tortu posypeme a dáme zachladiť do chladničky aspoň na hodinu, môžete aj dlhšie. Tortu nakrájame a vychutnávame, aká je to dobrota :)

* Na posypanie torty môžete použiť namiesto kokosových lupienkov napríklad olúpané a rozpolené mandle, lúpané konopné semienka, čokoládové hoblinky. V lete môžete použiť ovocie, napríklad nakrájané jahody alebo čerstvé maliny a s nimi aj čokoládové hoblinky. Prípadne sa nechajte viesť fantáziou a použite to, čo vám chutí alebo vám napadne, prípadne to, čo doma máte k dispozícii. :)

Postup na orechové guľky

  1. Postup je veľmi jednoduchý. Korpus, ktorý sme si odložili v rukách rozmrvíme do misky, prilejeme podľa potreby mlieko, zmes by mala byť viac mokrá. K zmesi pridáme namleté orechy, výber je na vás, môžete použiť vlašské alebo lieskové oriešky alebo mandle. Mleté oriešky pridávajte od oka, kým zmes nebude lepkavá. Ja som suroviny nevážila a verím, že si bez váženia poradíte aj vy. :)
  2. Zo zmesi odoberáme a formujeme guličky, tie obaľujeme v mletých orieškoch. Obalené guličky preložíme na tácku vystlanú papierom na pečenie alebo každú guličku ukladáme do papierového košíka. Guľky dáme nakoniec len stuhnúť na chladnejšie miesto (špajza alebo chladnička).na-gulicky-2

last1 last2 last3 last4 last5

Páči sa ti tento recept?
Podpor ma lajkom na facebooku alebo zanechaj pod receptom koment.
Budem vďačná za tvoju reakciu :)