Apple pies s mandľovou posýpkou

hlavna
12 koláčikov
25 minút príprava
30 minút na 180 °C

Tentokrát som si pre vás pripravila veľmi jednoduchú a hravú záležitosť a to – single serving apple pies s posýpkou s mandľami. 12 krásnych malých koláčikov pečených v muffinovej forme, ktoré nemusíte po upečení krájať. Keď som robila apple pie naposledy, cesto bolo také krehučké, že pri krájaní sa mi polámalo a preto táto verzia s trochu inou plnkou, ktorú nemusíte variť, len nakrájate jabĺčka a prevoniate ich perníkovým korením (to je taká moja menšia vychytávka 😀 ). Aby neboli koláčiky na vrchu „holé“, spravila som klasickú posýpku, ktorú som obohatila o nasekané mandle, aby to pri jedení pekne chrumkalo. Podľa tohto receptu som koláčiky piekla už viackrát a cesto mi vystačilo takmer presne na 12 kusov, sem tam mi ostal malý kúsok zvyšného cesta, pôvodne som pracovala s inými gramážami, ktoré som neskôr skresala na ¾ z pôvodných pomerov a cesto, ktoré mi predtým ostala som použila na povykrajovanie jabĺčok a srdiečok, ktorými som zdobila vrch pájov.

Suroviny

Cesto

  • 170 g múka pšeničná celozrnná hladká
  • 85 g múka pšeničná hladká
  • 0,5 ČL soľ
  • 1 ½ PL cukor trstinový nerafinovaný
  • 165 g alsan studený
  • 3-4 PL studenej vody

Náplň

  • 5 ks jabĺk (záleží od veľkosti)
  • 2 PL cukor trstinový nerafinovaný
  • 1 ČL škorica mletá
  • 0,5 ČL muškátový oriešok mletý
  • 0,5 ČL perníkového korenia

Posýpka

  • 65 g múka pšeničná hrubá
  • 45 g cukor trstinový nerafinovaný
  • 40 g alsan studený
  • 2 menšie hrste mandlí

Okrem toho budete potrebovať

  • papier na pečenie 12 ks (veľkosť jedného kusu záleží od vašej muffinovej formy)
  • pohár na vykrajovanie cesta (10 cm priemer)
  • muffinová forma

Postup

  1. Ja si vždy najprv prichystám papier na pečenie, ktorý si nastrihám na 12 kusov a potom sa pustím do prípravy cesta. V mise zmiešame oba druhy múky, soľ, cukor, pridáme studený na kúsky nakrájaný alsan a začneme vypracovávať cesto. Pridáme 3-4 polievkové lyžice studenej vody, až kým sa všetky suroviny nespoja. Cesto vytvarujeme do tvaru valca/gule, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky cca na 30 min. 01
  2. Kým sa cesto chladí, pripravíme si jablká, ktoré ošúpeme, poobkrajujeme okolo jadrovníka a nakrájame na malé kocky. K nakrájaným jablkám pridáme cukor, premiešame, pridáme škoricu, muškátový oriešok a perníkové korenie a znova dôkladne premiešame.02
  3. Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát, približne na hrúbku 0,5 cm. Dbajte na to, aby ste cesto mali dobre vychladnuté, a taktiež na to, aby ste ho nevyváľali príliš na tenko, pri ukladaní do muffinovej formy by sa vám mohlo trhať alebo priveľmi nasať jablkovou šťavou počas pečenia. Najprv si do formy vložíme jeden kúsok papiera na pečenie a hneď na to môžeme do formy na papier vložiť cesto, postupujeme ďalej, kým nemáme vo forme všetkých 12 kusov cesta.03-1 03-2
  4. Teraz cesto popritláčajte o dno a o boky formy a môžeme plniť jablkami. Jablká pustia šťavu, ale tú do cesta nevlievajte. Nakoniec si už len pripravíme posýpku z uvedených surovín, ktorou posypeme jednotlivé koláčiky, ktoré dáme piecť do predhriatej rúry na 30 minúť.04-1 04-2

foto-last-oz

Páči sa ti tento recept?
Podpor ma lajkom na facebooku alebo zanechaj pod receptom koment.
Budem vďačná za tvoju reakciu :)